Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) подкрепя евентуалното интегриране на Северна

...
Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) подкрепя евентуалното интегриране на Северна
Коментари Харесай

Македонски език е съществувал някоколкостотин години

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) подкрепя евентуалното консолидиране на Северна Македония в Европейски Съюз, само че " при ценене на идентичността на македонския народ ". В документ, оповестен от пресата в страната, се споделя също по този начин: " Македонският език и неговите диалектни форми имат и тримерен континюитет (македонските далекти съществуват и отвън границите на днешна Македония), и времеви континюитет (македонският език е съществувал няколкостотин години) ".

Вестник " Вечер " пък подлага на критика, че министър председателят Зоран Заев и външният министър Буяр Османи са отворили кутията на Пандора с приемането на договаряния за националната еднаквост и националния език на македонците. " И от българска страна, и от някои европейски страни, и от министър Османи чуваме фразата, че " за контракт би трябвало компромис и от двете страни ", което във всеки случай е проваляне за македонската нация и език, които не бяха противоречиви за никого до момента от основаването на актуалната македонска страна допреди някоя и друга година ", написа вестникът.

Той твърди още, че македонското държавно управление събира факти и препоръки за разработване на своята позиция от някогашния министър от СДСМ Денко Малески, чиито мнение е, че македонците са с български корени. " Малески би могъл да бъде консултант на българската страна, която има същите позиции като неговите, само че не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в договаряния по тях в този момент се старае " да откри общоприемлив компромис ".

Малески твърди, че македонците са българи и го написа в публикация през април. В нея той съобщи, че македонците и българите са били част от един народ, че в Югославия македонските управляващи са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР